Agenda:
Eläinaiheinen postikortti hyödyntäen jotain tiettyä historiallista taiteen tyylisuuntaa.
Toteutus:
Valitsin tyylisuunnaksi Neuvostoliitossa 1900-luvun alussa esiintyneen konstruktivismin.
Karhu itsessään kuvastaa – etenkin venäläisten itsensä esilletuomaa – mahtavuutta ja mahtipontisuutta. Konstruktivismi-tyylisissä propagandajulisteista on yleensä aistittavissa nopeasti selkeä ja voimakas viesti, joten hyödynsin ärjyvää karhua tuomaan työhöni aggressiivisen ja vaarallisen sävyn.
Karhun ympärillä esiintyy tyylisuunnalle tyypillisiä, selkeitä ja yksinkertaisia geometrisia kuvioita, jotka tässä tapauksessa korostavat karhun hyökkäävää asennetta. Karhun taustalla oleva ympyrä kiinnittää keskeisimmän huomion Karhuun. Ympyrän taustalla, vasemmassa alareunassa näkyvä vahva puna-musta raidoitus kuvastaa Sosiaalisen neuvostotasavallan valtavaa kapasiteettia ja lisää karhun hyökkäyksen vaarallisuutta. Karhusta ulospäin suuntautuvat kellertävän oranssit säteet tehostavat itänaapurin ”täältä pesee” -asennetta ja laajenemisen tarvetta.
Sosialistisessa neuvostotasavallassa punainen väri lienee luonnollisesti ollut hyvin suosittua sen aikaisissa painokoneissa, josta syystä myös työssäni punainen toimii voimakkaana tehostevärinä. Johtuneeko 1900-luvun alun aikaisesta paperinvalmistustekniikasta, mutta lähes poikkeuksetta konstruktivismi-piirrokset tuntuvat esittäytyvän kellertävällä pohjalla. Kellertävällä taustalla on kunnioitettu ajanjaksolle tyypillistä ilmettä.
Värien sekä selkeiden geometristen muotojen sommittelun lisäksi viittauksia venäläiseen konstruktivismiin on haettu kääntämällä karhu-sanan kirjaimet muistuttamaan kyrillisiä kirjaimia.
Vaikka konstruktivistinen grafiikka ja taide perustuvat selkeisiin kuvioihin ja linjoihin, löytyy niistä usein paljon ”silmäjumppaa”, eli pieniä nokkelasti sommiteltuja yksityiskohtia, joita ei välttämättä heti ensimmäisellä katsomalla havaitse. Tässäkin mielessä kirjainten kääntäminen kunnioittaa konstruktivismin piirteitä, sillä vaikka nopeasti vilkaistuna tekstin ulkoinen olemus viittaa venäläiseen sanaan, on teksti kohtalaisen nopeasti kuitenkin oivallettavissa suomen kieleksi.
Karhu
Published:

Karhu

Published:

Creative Fields